Τρίτη, 19 Μαΐου 2015

Βιβλίο - "Λου, το σπουργίτι που έφυγε γι' αλλού"


Σήμερα έχω την απεριόριστη χαρά να σας παρουσιάσω το βιβλίο 'μιας μαμάς στα ξένα'.
Το βιβλίο αυτό (τα βιβλία δηλαδή γιατί είναι δύο) τα αγαπάμε με την Νικόλ πάρα πολύ και τα διαβάζουμε ΣΥΝΕΧΕΙΑ! 
Μάλιστα είναι τα μόνα που πηγαινοφέρνουμε στην Ελλάδα στα ταξίδια μας.
Είναι ιδιαίτερα βιβλία, και τους λόγους θα σας τους εξηγήσει η συγγραφέας του παρακάτω.


(Γράφει η Αλέξια)Πώς γεννήθηκε ο Λου

Είμαι η Αλέξια και θα σας πω την ιστορία του Λου. Ο Λου είναι ένα σπουργίτι. Και όπως όλα τα σπουργίτια, έσκασε μέσα από ένα αυγό: το αυγό της δίψας μου να παραμείνω δημιουργική και μετά τη γέννηση της κόρης μου.

Η Λούλου Μάυα γεννήθηκε τον Ιούνιο του 2014. Ήταν ένα απ αυτά τα μωρά που ήρθαν στον κόσμο μετά από ώριμη σκέψη. Εγώ κι ο μπαμπάς της θεωρήσαμε ότι είχε έρθει η ώρα να γίνουμε γονείς και ήμασταν από τους τυχερούς που τα κατάφεραν γρήγορα. Και τότε συνειδητοποιήσαμε ότι κανείς και τίποτα δεν σε προετοιμάζει για την μητρότητα/πατρότητα.

Πέρα από όλα τα κλισέ της κούρασης, του άγχους, της έλλειψης ύπνου και της διαρκούς έκπληξης κάθε φορά που κοίταζα αυτό το υπέροχο πλασματάκι στα μάτια, υπήρχε και κάτι άλλο: φόβος. Φόβος ότι θα χάσω εντελώς τον εαυτό μου και θα γίνω ένα άνετο και ζεστό κουκούλι με μόνο στόχο την προστασία του σπλάχνου μου. Το γεγονός ότι η Λούλου θηλάζει και σαν νεογέννητο θήλαζε περίπου είκοσι ώρες το εικοσιτετράωρο δεν βοηθούσε ιδιαίτερα στο να θυμηθώ ότι είμαι κάτι άλλο πέρα από μάνα.

Έτσι, κάπου το δεύτερο μήνα της ζωής της και αφότου είχαμε μάθει τα βασικά για να την κρατήσουμε στη ζωή με όσο το δυνατόν λιγότερα κλάματα, αποφάσισα να ξεκινήσω κάτι καινούριο. Κάτι που να μπορεί να το χαρεί η Λούλου αργότερα και κάτι που θα με καθησύχαζε ότι μπορείς να είσαι δημιουργική και μάνα ταυτόχρονα.

Γράφω άρθρα, e-book και κάνω μεταφράσεις επαγγελματικά εδώ και τρία χρόνια, οπότε η ιδέα του να γράψω ένα παιδικό βιβλίο δεν ήταν και τόσο ουρανοκατέβατη. Ύστερα σκέφτηκα, μιας που έχω σπουδάσει αρχιτεκτονική, γιατί να μην το εικονογραφήσω κιόλας? Εδώ πρέπει να πω ότι χωρίς την ενθάρρυνση του Νίκου, του συζύγου μου, δεν θα το τολμούσα. Τρέφω μεγάλο σεβασμό για τους εικονογράφους, που δημιουργούν κόσμους ολόκληρους, και πίστευα ότι τα εφόδιά μου ήταν ανεπαρκή. Φαίνεται όμως τελικά πώς κατάφερα να εκφράσω αυτό που ήθελα με τον τρόπο που ήθελα.


Αν υπάρχει όμως κάτι που κάνει τον Λου λιγάκι ξεχωριστό, αυτό είναι το ότι είναι ένα βιβλιαράκι δίγλωσσο, σε διαφορετικούς συνδυασμούς γλωσσών. Αυτό προέκυψε καθώς η Λούλου μεγαλώνει με γονείς Έλληνες μεν, στην Ολλανδία δε. Και σκοπεύουμε να τη μεγαλώσουμε δίγλωσση. Ψάχνοντας στο διαδίκτυο για υλικό για δίγλωσσα παιδιά, διαπίστωσα ότι υπάρχει μεγάλη έλλειψη, ειδικά σε συνδυασμούς πιο παράξενους. Και έτσι προσπάθησα να δημιουργήσω όσο περισσότερους μπορούσα.

Το πρώτο τεύχος του Λου είναι γραμμένο στα Ελληνικά και μεταφρασμένο στα Αγγλικά, Γαλλικά, Γερμανικά, Ολλανδικά, Ιταλικά, Φινλανδικά και Ρωσικά. Κάθε βιβλιαράκι έχει δυο γλώσσες (για παράδειγμα, Ολλανδικά-Φινλανδικά). Το δεύτερο τεύχος είναι γραμμένο στα Ελληνικά και μεταφρασμένο στα Αγγλικά και τα Ολλανδικά προς το παρόν. Οι μεταφράσεις γίνονται από άτομα που έχουν κάθε γλώσσα ως μητρική.

Καθώς ο Λου είναι γραμμένος σε ρίμα, υπήρχε το ζήτημα του αν θα έπρεπε οι μεταφράσεις να είναι κατά λέξη ή προσεγγιστικές αποδόσεις, επίσης όμως με ρίμα. Μετά από συζητήσεις με εκπαιδευτικούς κατέληξα στο δεύτερο, φροντίζοντας όμως πάντα η μετάφραση να είναι κοντά τόσο στο πρωτότυπο όσο και σε σύνδεση με την εικονογράφηση.

Νιώθω τρομερά ευγνώμων για τη θετική ανταπόκριση που είχε το βιβλίο, μιας που πρόκειται για αυτοέκδοση που κάνω σε τοπικό τυπογραφείο, προσπαθώντας να κρατήσω το όλο εγχείρημα ανεξάρτητο. Η στήριξη των γονέων (αλλά και θείων και παππούδων και φίλων...) που αγοράζουν το Λου με βοηθά θα συνεχίζω να δημιουργώ υλικό για πολύγλωσσες οικογένειες ή παιδιά που θέλουν να μάθουν ξένες γλώσσες.

Σας ευχαριστώ πολύ όπως ευχαριστώ και τη Γεωργία για τη φιλοξενία!Περισσότερα για το Λου μπορείτε να βρείτε εδώ.
Εδώ μπορείτε να διαβάσετε το μπλογκ μου.
Και εδώ είναι η σελίδα των υπηρεσιών μου.

1 σχόλιο

  1. Πολυ ενδιαφέρον βιβλιο και αξιόλογη η προσπαθεια της συγγραφέως! Καλη εβδομαδα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

© mia mama sta xena. Made with love by The Dutch Lady Designs.