Τρίτη, 3 Νοεμβρίου 2015

Τραχανότο με κολοκύθα!

Όσο ζούσα στην Ελλάδα μπορεί και να μην είχα δοκιμάσει ποτέ μου κολοκύθα.
Από τότε όμως που ήρθα στην Ολλανδία έχει γίνει από τα αγαπημένα μου υλικά μαγειρικής!
Και δεν μπορείς να κάνεις κι αλλιώς, αφού από αρχές Οκτωβρίου τα σούπερ μάρκετ κατακλύζονται από κολοκύθες
(και εν όψει Halloween φυσικά!)
Έτσι εχθές όταν πήγα για ψώνια βρήκα πράσινες κολοκύθες, οι οποίες είναι λιγάκι πιο γλυκές, και φυσικά δεν αντιστάθηκα!
Η συνταγή που θα σας παρουσιάσω γίνεται βέβαια και με κανονική -πορτοκαλί- κολοκύθα, οπότε δεν χρειάζεται να αναζητήσετε πράσινη.

Συνήθως την συγκεκριμένη συνταγή τη φτιάχνω σαν ριζότο, αλλά χθες αποφάσισα να δοκιμάσω κάτι διαφορετικό και έτσι χρησιμοποίησα τραχανά. Και έγινε μούρλια!!

ΥΛΙΚΑ
1 κολοκύθα μεσαίου μεγέθους
1 κρεμμύδι ξερό
1 σκελίδα σκόρδο
1 κούπα ντοματοπελτέ
1 κούπα τραχανά γλυκό
1 κούπα ζωμό λαχανικών
1 κ.σ. τυρί κρέμα (τύπου philadelphia)
1/2 κ.γ. κύμινο
λίγο δυόσμο
αλάτι, λευκό πιπέρι

ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ
  • Καθαρίζω την κολοκύθα και την κόβω σε μεγάλους κύβους.
  • Ψιλοκόβω το κρεμμύδι & το σκόρδο.
  • Βάζω σε πλατύ τηγάνι το λάδι και τσιγαρίζω το κρεμμύδι, το σκόρδο & την κολοκύθα.
  • Μόλις έχουν πάρει λίγο χρώμα ρίχνω τον ντοματοπελτέ, αλάτι, πιπέρι & τον ζωμό λαχανικών. Χαμηλώνω τη φωτιά και τα αφήνω να σιγοβράσουν για περίπου 15' (μέχρι να μαλακώσει η κολοκύθα).
  • Τα κατεβάζω από τη φωτιά & τα αφήνω να κρυώσουν λιγάκι.
  • Στη συνέχεια τα περνάω από το μούλτι να γίνουν σαν πουρές.
  • Βάζω ξανά το μείγμα μου στο πλατύ τηγάνι & ρίχνω μέσα τον τραχανά.
  • Σιγοβράζω και πάλι, για περίπου 10' μέχρι να γίνει ο τραχανάς. Ανακατεύω συνεχώς για να μην κολλήσει & προσθέτω λίγο ζεστό νερό αν χρειαστεί. Λίγο πριν κλείσω τη φωτιά προσθέτω το κύμινο, τον δυόσμο & το τυρί κρέμα και ανακατεύω καλά.
  • Το σερβίρουμε ζεστό.


Καλή σας όρεξη!!




(Προσοχή! το καθάρισμα της κολοκύθας δεν είναι και τόσο εύκολο, οπότε πάντα την κόβουμε σε επιφάνεια κοπής και με κινήσεις του μαχαιριού προς τα κάτω!)


 photo sig1.png

1 σχόλιο: