Πέμπτη 25 Σεπτεμβρίου 2014

Τα ολλανδάκια, τα πιο ευτυχισμένα παιδιά του πλανήτη!


Πριν λίγους μήνες, κυκλοφόρησε μέσω του blog "Finding Dutchland" ένα άρθρο
σχετικά με τα ευτυχισμένα ολλανδάκια.
Για όσες δεν έτυχε να το διαβάσετε, σύμφωνα με την έρευνα της Unicef,
child well being in rich countries survey, τα ολλανδάκια θεωρούνται τα πιο ευτυχισμένα παιδιά στον πλανήτη Γη.

Μάλιστα, μετά από λίγες μέρες ανακάλυψαν το συγκεκριμένο άρθρο κάποια ελληνικά μαμαδο-Blogs, το μετέφρασαν και κυκλοφόρησε και στην ελληνική του version.

Χχμμμ, ναι δεν έχει κι άδικο σε όσα λέει, αλλά για να σας πω την αλήθεια,
η δική μου άποψη απέχει αρκετά!
Ίσως γιατί η δική μου σκοπιά είναι καθαρά ελληνική.

Διαβάστε, λοιπόν, όλη την αλήθεια (χωρίς φόβο & πάθος)...

1. Οι Ολλανδοί ενήλικες (και επομένως και γονείς) είναι ευτυχισμένοι.
Η καθημερινότητα των Ολλανδών είναι μια πολύ εύκολη καθημερινότητα. Όλα γίνονται μέσω ίντερνετ, δε στέκεσαι ποτέ σε καμία ουρά, όλα είναι οργανωμένα και λειτουργούν άψογα, χωρίς να χρειάζεσαι βύσμα ακόμα και για το πιο απλό θέμα. Πάνε στο γραφείο τους με τα ποδήλατα & τα τρένα και η πλειοψηφία δεν μπλέκεται σε εκνευριστικά μποτιλιαρίσματα. Σπουδάζουν αυτό που γουστάρουν και οι επαγγελματικές ευκαιρίες είναι δεδομένες. Πολλές δε μαμάδες όσο τα παιδιά τους είναι μικρά επιλέγουν να δουλέψουν part-time. Εν ολίγοις, δεν έχουν άγχος. ΒΑΣΙΚΟ.

2. Οι μαμάδες είναι κουλ.
(Αυτό αποτελεί το αγαπημένο μου θέμα όποτε βρίσκομαι με άλλες Ελληνίδες μαμάδες και τραβάμε συγχρονισμένα τις κοτσίδες μας.)
Οι Ολλανδέζες μαμάδες, λοιπόν, είναι χαλαρές. Μιλάνε πάντα ήρεμα, ''προσφέρουν'' ανεξαρτησία στα παιδιά τους από πολύ νωρίς, δεν τα πρήζουν.
Καλό αυτό, θα σκεφτείς... Χμμ.. όχι πάντα, θα σου απαντήσω.
Προσωπικά τις θεωρώ κάπως αδιάφορες για τα παιδιά τους (έως πολύ).

Θες αρνητικά παραδείγματα; Πάρε μερικά...
Παράδειγμα 1ο: -Έξω έχει 0' c, ένα παιδάκι με το κοντομάνικο τρέχει χαρούμενο στην πλατεία, ξυπόλυτο, με κόκκινη μύτη & αυτιά έτοιμα να ξεκολλήσουν και να πέσουν κάτω από το κρύο. Είναι μέσα στις λάσπες & οι μύξες ρέουν άφθονες.
Ελληνίδα μαμά: Αρπάζεις το παιδάκι, του βάζεις ζακέτα (λογικά ΚΑΙ μπουφάν), το ψιλοκαθαρίζεις, του σκουπίζεις τη μύτη και μετά το αφήνεις να συνεχίσει το παιχνίδι του.
Ολλανδεζα μαμά: - . Ούτε ζακέτα, ούτε χαρτομάντιλο. Νάδα!
Παράδειγμα 2ο: - Είσαι στην παιδική χαρά, το δίχρονο παιδάκι σου πέφτει από την τσουλήθρα, σκίζεται στο γόνατο ελαφρά και κλαίει.
Ελληνίδα μαμά: το πλησιάζει, το αγκαλιάζει, του λέει ότι δεν έγινε τίποτα, του καθαρίζει το πόδι (εγώ θα έβαζα και betadin, ξέρω είμαι λίγο τρελή), και το στέλνει ξανά στην τσουλήθρα.
Ολλανδέζα μαμά: - . Ούτε φιλάκια, ούτε τίποτα. Νάδα!
Παράδειγμα 3ο: Έχει τέλεια μέρα, πας στον ζωολογικό κήπο. Ζέστη αφόρητη και ξαφνικά βλέπεις ένα συντριβάνι. Παιδάκι θέλει να μπει να πλατσουρίσει.
Ελληνίδα μαμα: "Όχι αγάπη μου, είναι βρώμικο το νερό" (ΕΙΝΑΙ!)
Ολλανδέζα μαμά: "Οκ, απλά βγάλε τα ρούχα σου". Και τσουπ, να σου γυμνό το ολλανδάκι στο συντριβάνι.
Παράδειγμα 4ο: Παιδάκι τρώει μήλο. Το μήλο πέφτει. Στα χώματα. Παιδάκι σηκώνει μήλο και πάει να το φάει (ΜΕ τα χώματα).
Ελληνίδα μαμά: "'Αστο, είναι βρώμικο τώρα, θα σου δώσω άλλο"
Ολλανδέζα μαμά: - . Νάδα. (Ω, ρε αντισώματα τα ολλανδάκια!!)
Θέλετε κι άλλα; Δε νομίζω...

3. Υπέροχα σχολεία - Μηδέν διάβασμα στο σπίτι.
Για τα ολλανδικά σχολεία σας έχω ξαναμιλήσει και θα σας μιλήσω κι άλλες τόσες φορές στο μέλλον.
Είναι απλά υπέροχα. Γυμναστήριο, αίθουσα χειροτεχνίας, πίνακες- προτζέκτορες (ποιες κιμωλίες;), θρανία ρυθμισμένα στο ύψος του παιδιού, αίθουσες κομπιούτερ, βιβλιοθήκη, επιτραπέζια, μαθήματα σχετικά με την τέχνη, σχολικοί κήποι για καλλιέργειες. Και το βασικότερο, εώς την πέμπτη δημοτικού μηδέν homework. Ο χρόνος στο σπίτι αφιερώνεται στο παιχνίδι και στην υπόλοιπη οικογένεια. Τέλειο; (ΥΓ:και όλα αυτά στα δημόσια σχολεία)

4. Κοντά στη φύση & στα ζώα
Τόσα ζώα και τόσο πράσινο δεν είδα ποτέ ξανά στη ζωή μου. Κι ας μένω στην πρωτεύουσα της χώρας. Αδέσποτα, φυσικά, ούτε για πλάκα! Σε κάθε γειτονιά υπάρχει και ένα πάρκο -ίσως και περισσότερα-, παιδικές χαρές. Το πικ-νικ είναι πολύ διαδεδομένο, όπως και οι περίπατοι μέσα στα δασάκια. Ποδηλατάδες τα Σαββατοκύριακα με όλη την οικογένεια. Υπέροχος ζωολογικός κήπος στο κέντρο της πόλης, πάπιες να κυκλοφορούν παντού, και μικρές φάρμες -τα λεγόμενα boerderij-, με μικρά ζωάκια. Εκεί μπορείς να χαϊδέψεις κουνελάκια, να ταΐσεις με μπιμπερό τα νεογέννητα κατσικάκια, να δεις από κοντά αγελάδες, πρόβατα, κότες. Πιο παιδί δεν τρελαίνεται για τα ζώα;

5. Χαλαρή διατροφή.
Πώς λέμε μεσογειακή διατροφή; Καμία σχέση!
Δεν υπάρχουν κανόνες στο φαγητό. Τρώνε άπειρα γλυκά & καραμέλες. Σοκολάτες, γαριδάκια, πατάτες τηγανητές, ψωμί με τυρί. Κάθε μέρα. Φυσικά ένα παιδάκι που για μεσημεριανό έχει να φάει σάντουιτς ή κρέας με πουρές (στην καλύτερη) είναι πιο ευτυχισμένο από το δικό μου που πρέπει να φάει σπανακόρυζο. Και φυσικό είναι το δικό μου παιδάκι -με όσα βλέπει γύρω του-, όταν μου ζητάει συνέχεια σοκολάτα & μαρς μελοους και της απαντώ πως 'δεν μπορούμε να τρώμε χαζά κάθε μέρα', με κοιτάει με απορία και με ρωτάει "γιατί";; Τραγικό!

6. Τα αφήνουν ελεύθερα να εκφραστούν.
Εδώ τους βγάζω το καπέλο. Δεν βάζουν κανένα παιδί σε καλούπι. Τα αφήνουν ελεύθερα να αναπτύξουν το δικό τους χαρακτήρα. Ακόμα και οι δάσκαλοι στα σχολεία. Το κάθε παιδί είναι ξεχωριστό, για τους Ολλανδούς, και πρέπει να νιώθει ελεύθερο να είναι ο εαυτός του. Από την πρώτη μέρα της ζωής τους!

7. Ντύνονται συνέχει καρναβάλια (περίπου)
Στα πλαίσια της προσωπικής ελευθερίας και έκφρασης, που αναφέρω παραπάνω, τα παιδιά εδώ ντύνονται καρναβάλια όλο το χρόνο. Στο κάθε σχολείο έχει στολές, φορέματα, αξεσουάρ. Τα παιδιά μεταμφιέζονται συνεχώς. Θυμάμαι στην αρχή πόσο εντύπωση μου έκανε όταν συναντούσα στο δρόμο, ή στο σούπερ μάρκετ παιδάκια ντυμένα spiderman ή νεράιδες. Τελικά το βρίσκω πολύ ωραίο. Όπως η ζωγραφική, η μουσική, το θέατρο θεωρώ πως και η μεταμφίεση είναι ένας τρόπος έκφρασης για τα μικρά παιδιά. Έτσι, αν ανοίξετε την ντουλάπα της Νικόλ θα βρείτε φορέματα πριγκίπισσας και στολή χορεύτριας φλαμένγκο και ένα σωρό αξεσουάρ, τα οποία στην Ελλάδα θα τα στοίβαζα στην κούτα με τα καρναβαλίστικα και θα τα εμφάνιζα μία φορά το χρόνο.

Αυτοί, λοιπόν, αγαπητοί μου είναι κατά την (ταπεινή) μου άποψη οι λόγοι που τα ολλανδάκια είναι τρισευτυχισμένα. Γιατί σας διαβεβαιώ ότι είναι. Σας συνιστώ λοιπόν να πάρετε όλα τα ωραία από δω και να τα εφαρμόσετε στα παιδιά σας. Αυτό κάνω κι εγώ. Όσο για τα αρνητικά, απλά τα αφήνω έξω από το δικό μας σπίτι και σταυροκοπιέμαι όταν τα παρακολουθώ στα μικρά ολλανδάκια.

Σας φιλώ :)

 photo sig1.png

5 σχόλια

  1. Να περνάς όμορφα με την οικογενεια σου! Μάκαρι να είναι ολά τα παιδάκια ευτυχισμένα! Μου αρεσουν Οσα γράψεις! Keep going...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Πως λέμε Ελλάδα.... καμμία σχέση!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Απόλυτο δίκηο έχεις!!! Εχω την αδελφή μου που ζει στην Χάγη, εδώ & 25 χρόνια...έτσι όπως τα λες. Είναι τόσο εύκολη χώρα η Ολλανδία δεν είναι όμως Ελλάδα...,να 'στε καλά να έρχεστε τα Καλοκαίρια, γιατί δεν αντέχεται τόση συνεφιά...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Με τόσα που έγραψες, είμαι έτοιμη να τα βροντήξω όλα και να έρθω κατα κεί!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Νομίζω πως όσο κι αν θέλεις να κάνεις με το παιδί σου όλα τα παραπάνω δεν θα τα καταφέρεις σε όλα. Μιλάω περισσότερο βέβαια για το Νο 2 !! Ελληνίδα μάνα είσαι άλλωστε! Για όλα τα άλλα και ειδικά για τα σχολεία και την καθημερινότητα στην φύση τι να πω! Θα είναι τυχερό το παιδι σου. Εμείς τρέχουμε αυτές τις μέρες και δεν φτάνουμε από τα διαβάσματα και τις εξωσχ δραστηριότητες και τα δικά μου είναι μόνο πρώτη και τρίτη. Είμαστε ακόμη στην αρχή! Ώ ρε τι έχει να γίνει!
    Kathy by anthomeli

    ΑπάντησηΔιαγραφή

© mia mama sta xena. Made with love by The Dutch Lady Designs.