Τρίτη 28 Μαΐου 2019

Φεστιβάλ Παιδικού Βιβλίου


Την περασμένη Κυριακή επισκεφτήκαμε το Ετήσιο Φεστιβάλ Παιδικού Βιβλίου, εδώ στο Άμστερνταμ. Η Νικόλ με τον Δαμιανό είχαν πάει και πέρσι, για εμένα όμως ήταν η πρώτη φορά και πραγματικά ενθουσιάστηκα!

Γιατί ενώ περίμενα μια κλασική έκθεση με στημένους πάγκους γεμάτους με παιδικά βιβλία, βρήκα ένα πάρκο γεμάτο από διαδραστικά παιχνίδια, παρουσιάσεις, αναγνώσεις.
Ο κάθε συγγραφέας που έπαιρνε μέρος, είχε ένα δικό του μικρό χώρο, τον οποίο μπορούσε να στήσει όπως ήθελε, σε σχέση πάντα με το βιβλίο του.

Έτσι, για παράδειγμα στο βιβλίο με θέμα "πηγαίνουμε στην αγορά" είχε στηθεί μια ολόκληρη μικρή αγορά. Στην είσοδο έπαιρνε το κάθε παιδί ένα καλαθάκι και μια λίστα με ψώνια, κι έπρεπε να τριγυρίσουν στην αγορά και να βάλουν στο καλάθι τους όσα ψώνια αναγράφονταν στη λίστα.
(Η Νικόλ γέμισε γρήγορα & σωστά το καλάθι της, η Στέλλα ξερίζωνε το γκαζόν...).

Υπήρχε ένα βιβλίο με Ινδιάνους, και στημένες ινδιάνικες σκηνές, μέσα στις οποίες κάθονταν τα παιδιά, όσο η συγγραφέας τους διάβαζε το βιβλίο. Ένα άλλο βιβλίο με ζωγραφική, που έπρεπε να ζωγραφίσεις κοιτώντας ανάποδα σε ένα καθρέφτη, ένα με γάτες και τραγούδια όπου είχε στηθεί ολόκληρη σκηνή με ζωγραφισμένες γάτες και χαρούμενη μουσική, κι ένα τρίτο με πλανήτες το οποίο παρουσιαζόταν μέσα σε μια σκοτεινή σκηνή με μοναδικό φως από ένα φακό, που φώτιζε το βιβλίο.
Υπήρχαν σεζλόνγκ και μαξιλάρες, διάσπαρτες στο χώρο, που μπορούσες να ξαπλώσεις μαζί με το παιδάκι σου και να διαβάσετε παρέα.
Τι να σας λέω;! Η χαρά του παιδιού!! ...και του βιβλίου!

Το αγαπημένο μας ήταν και το τελευταίο στο οποίο πήγαμε. Το βιβλίο με τίτλο "Η σκάλα προς το φεγγάρι", γεμάτο επίσης με παιδικά τραγούδια. Σε ένα μικρό θεατράκι, ο συγγραφέας παρουσίαζε το βιβλίο του, ενώ ταυτόχρονα δύο τραγουδιστές μελοποιούσαν τα τραγούδια του βιβλίου και η εικονογράφος, σχεδίαζε εκεί μπροστά μας, σχέδια σε σχέση με το κάθε τραγούδι, όπως αυτά που στόλιζαν το βιβλίο τους. Ήταν πολύ ιδιαίτερο σαν σκηνικό!

Στο τέλος, μετά από 2-3 ώρες περιπλάνησης στο χώρο, καθίσαμε να ξεκουραστούμε στην υπαίθρια καντίνα. Και όπως κάθε Ολλανδός που σέβεται τον εαυτό του, έτσι κι εμείς, φάγαμε τις καθιερωμένες τηγανητές πατάτες με μαγιονέζα & από ένα λαχταριστό παγωτό!

Σας φιλώ 😚😘

1 σχόλιο

  1. Τι υπέροχα!! Να περνάτε έτσι πάντα και να γεμίζετε με εμπειρίες και όμορφες εικόνες!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

© mia mama sta xena. Made with love by The Dutch Lady Designs.